top of page

UPCG: Nastavlja se institucionalna agonija s nesagledivim posljedicama za pravosudni sistem

Udruženje pravnika Crne Gore je sa posebnom pažnjom ispratilo glasanje za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i sa izraženom zabrinutošću konstatuje da se, već duže trajuća, institucionalna agonija nastavlja sa nesagledivim posljedicama za crnogorski pravosudni sistem i vladavinu prava.

„Posebno brine i do kraja obeshrabruje činjenica da je prof. dr Nebojša Vučinić na prvom glasanju imao potrebnih 49 glasova za izbor da bi dio poslanika koji su mu ranije dali povjerenje sada glasalo protiv“, navode iz Udruženja pravnika.


Time se, kako ističu, ne samo nastavlja institucionalna kriza jedne grane vlasti, već se šalje vrlo opasna poruka javnosti da lični kredibilitet, profesionalni autoritet i izuzetna karijera i biografija poput one koju ima prvi crnogorski sudija u Evropskom sudu za ljudska i redovni profesor Univerziteta Crne Gore prava ne znači ništa pred dnevno političkom logikom koja očito dominira u političkoj sferi koja ima moć odlučivanja.


„Sada se ozbiljno postavlja pitanje ko je od stvarno uglednih i istaknutih pravnika spreman da se kandiduje na narednom konkursu i šta se može očekivati od trenutno trajućeg postupka izbora za četvoro sudija za Ustavni sud“, zaključuje se u saopštenju.留言


bottom of page