top of page

ISTORIJAT

Udruženje pravnika Crne Gore, najstarija je nacionalna asocijacija crnogorskih pravnika, osnovana 1933. godine, kada je u Podgorici objavljen i prvi broj „Pravnog zbornika“, časopisa za pravnu teoriju i praksu, koji u kontinuitetu izlazi i danas.

U sadašnjem djelovanju Udruženja pravnika dva su dominantna pravca. Prvi, da „Pravni zbornik“ ostane, kako je to zapisao dr Čedomir Bogićević, „svjedok trajanja crnogorske pravne misli“ i „riznica crnogorske baštine“, i drugi – da, kao zajednica slobodnih pojedinaca, u okvirima svog profesionalnog određenja, ostvarimo misao koju je izrekao akademik Mijat Šuković: „Pravo mora imati ne samo političko-socijalnu, već i etičko–vrijednosnu dimenziju”.

Društva koja imaju višak regula, a manjak pravde nijesu društva koja imaju visoko etičku i vrijednosnu dimenziju, a pripadnici pravničke zajednice imaju, po tom pitanju, posebnu odgovornost. Udruženje pravnika od osnivanja, jednako kao i danas, predstavlja adresu koja je neprekidno okrenuta unapređenju pravnog sistema. 

 

Udruženje pravnika je vrlo često u centru zbivanja pravničke profesije, uspješno odgovarajući na sve izazove. Nastojimo da se riječ ovog udruženja širi zahvaljujući časopisu Pravni zbornik i saopštenjima sa naših skupova i foruma. U tom cilju smo, naročito u periodu počev od takozvanog reosnivanja udruženja, 1994. godine, obezbijedili redovno izdavanje pomenutog časopisa Pravni zbornik, te održali veliki broj savjetovanja na pojedine teme od naročitog društvenog značaja, te organizovali brojne javne rasprave i tribine o važnijim pravnim aktima naše države, počev od Ustava pa do značajnijih zakonskih projekata.

dobitnik nagrade Zoran Rasovic.jpg
49638932267_ec64ffaecb_c.jpg
sa faksa.jpg
bottom of page