top of page

Održan sastanak UPCG, USVCG i SCC

Danas je održan sastanak predstavnika Udruženja pravnika Crne Gore, Udruženja sudskih vještaka i Sekretarijata Savjeta za konkurentnost. Cilj sastanka bio je zahtjev Udruženja sudskih vještaka za pružanjem ekspertske porške u dijelu unapređenja Zakona o sudskim vještacima.



U uvodnom dijelu, predsjednik Udruženja sudskih vještaka, doc. dr Nebojša Kavarić istakao je da važeće zakonsko rješenje nije optimalno, da je u određenim djelovima Zakon nedorečen, dok druge oblasti bespotrebno prenormira. Preciznije, kako je naveo, Zakon je nejasan u pogledu određenih veoma važnih pitanja, kao što su pravna forma organizacije, obaveznost članstva, odgovornost, izvještavanje, kontrola i sl. Zakonom su propisane visine nagrada koje naplaćuju sudski vještaci, ali ne i kriterijumi, odnosno procedure za isplate tih nagrada. Zaključio je da Udruženje smatra da je krajnje vrijeme da se pristupi izmjenama i dopunama Zakona kako bi se regulisao status i položaj kako njihovog Udruženja, tako i samih vještaka, a time unaprijedio pravosudni sistem i učvrstila vladavina prava u zemlji.


Predsjednik Udruženja pravnika prof. dr Branislav Radulović zahvalio se Udruženju sudskih vještaka što su prepoznali Udruženje pravnika kao efiksan kanal za unapređenje regulative. Saglasio se da je potrebno raditi na boljim rješenjima u Zakonu o sudskim vještacima i istakao da će Udruženje u narednom periodu nastojati da analizira i predstavi pravna rješenja i preporuke za unapređenje važećeg pravnog i institucionalnog okvira, ali i da podstakne javnu i stručnu debatu kako bi se na taj način ekspertizom doprinijelo kreiranju kvalitetnjeg pravnog okvira.


Šefica SCC-a, Marija Šuković istakla je da je pitanje unapređenja Zakona o sudskim vještacima već neko vrijeme aktuelno, te da su u ranijem periodu rađene određene analize kako samih normi, tako i primjene zakonskih rješenja u praksi i da se pokazalo da je zaista potrebno određena pitanja definisati na drugačiji način. Kako je navela, Sekretarijat Savjeta će biti na raspolaganju da u okviru svojih kapaciteta i svoje misije pruži podršku u kreiranju zakonskih rješenja koji su u skladu sa dobrom međunarodnom praksom i koja će se nesmetano implementirati u praksi.


Zaključeno je da je u najkraćem periodu potrebno otpočeti aktivnosti u cilju izmjena i dopuna Zakona o sudskim vještacima sa ciljem unapređenja profesionalnog, stručnog i organizacionog statusa sudskih vještaka u Crnoj Gori.


Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Udruženja sudskih vještaka Marko Lakić i Sonja Smolović, članovi Upravnog odbora Udruženja pravnika prof. dr Maja Kostić-Mandić i Ivan Medenica, konsultant Danilo Popović, sekretarka Udruženja pravnika Lidija Ljuljđuraj i konsultantkinja za pravna pitanja u Sekretarijatu Savjeta za konkurentnost Marija Dragojević.



bottom of page