top of page

USTAVNI PATRIOTIZAM - KONCEPT ZA DRUŠTVENU KOHEZIJU ILI UTOPIJA

koncept ustavnog patriotizma.jpg

Koncept ustavnog patriotizma ima perspektivu i nije samo ideja već će naći svoje otjelotvorenje u stvarnosti, saopšteno je na Forumu "Ustavni patriotizam - koncep za društvenu koheziju ili utopija", koji je organizovalo Udruženje pravnika Crne Gore.

Ukazano je i na nerazumijevanje tog koncepta koji se, kako se moglo čuti, već sada kompromituje zato što ga mnogi doživljavaju kao ublažavanje nacionalnih osjećanja.

Za dekana FPN-a profesora Milana Markovića, koncep ustavnog patriotizma proces je stalnog preispitivanja odanosti građanina državi. Za profesora na humanističkim studijama UDG-a Predraga Zenovića, ustavni patriotizam je dobar model integracije ako pogledamo istoriju kroz koju smo živjeli.

Ideju ustavnog patriotizma nužno prati spoj individualizma i kolektivizma, smatra profesor Pravnog fakulteta UCG Marko Dokić. I tu bi, kako on kaže, trebalo biti oprezan, kako ne bi došli u situaciju da kolektivno počne da dominira. No, bez obzira na sve probleme sa kojima se koncept suočava, ne umanjuje se značaj ideje jer ona doprinosi smanjivanju društvene napetosti.

Sve balkanske prilike koje su se desile ne dozvoljavaju nam da uspostavimo institut građanstva, sa svim vrijednostima koji u sebi apsorbuje i nacionalni, i vjerski, ideološki i svaki drugi identitet, ocijenio je predsjednik Udruženja pravnika prof. dr Branislav Radulović.

bottom of page