top of page

World Justice Project o vladavini prava: Crna Gora na 57. mjestu

Po osnovu stručnosti i dosadašnjeg rada na unaprjeđenju vladavine prava, Svjetski projekat pravde (WJP) je izabrao predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore profesora Branislava Radulovića kao nacionalnog stučnog konsultanta za 2023. godinu.

(Izvor: CDM)


Objavljen je izvještaj (indexa) o vladavini prava World Justice Project-a za 2023. godinu, u kojem se po prvi put tretira i stanje vladavine prava u Crnoj Gori.


“Prema novom index-u WJP Crna Gora je rangirana na 57. mjestu od 142 ocjenjivane države u svijetu”, saopšteno je iz Udruženja pravnika Crne Gore.


Crna Gora za 2022. godinu nije bila obuhvaćena Izvještajem o indeksu Svjetskog projekta pravde (World Justice Project), a od država regiona najbolje su bile ocjenjene članice EU Slovenija na 27 i Hrvatska na 39 mjestu. Iza njih su slijedile BiH (50), Makedonija (54) i Kosovo (57) koje su bilježile napredak, dok je Srbija, u odnosu na godinu ranije, na indeksnoj listi imala pad za četiri mjesta (74).


“U novom indexu za 2023 godinu evidentiran je dodatan značajan pad kod država regiona, a najveći pad su imale Srbija koja je pala na 93-će mjesto, BiH na 75-to i Sjeverna Makedonija 67-mo mjesto”. navodi se u saopštenju.


Svjetski projekat pravde mjeri razvoj vladavine prava u zemljama na osnovu prakse, iskustva i percepcije opšte javnosti i znanja pravnih stručnjaka. Po osnovu stručnosti i dosadašnjeg rada na unaprjeđenju vladavine prava, Svjetski projekat pravde (WJP) je izabrao predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore profesora Branislava Radulovića kao nacionalnog stučnog konsultanta za 2023. godinu.


“Indeks vladavine prava mjeri se kroz osam indikatora i to: ograničenja vladinih ovlašćenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlade, dostupnost osnovnih prava, red i bezbjednost, sprovođenje zakona, građansko pravosuđe i krivično pravosuđe”, piše u saopštenju.


Svjetski projekat pravde (WJP), sa sjedištem u Vašingtonu predstavlja nezavisnu, multidisciplinarnu organizaciju koja ima za cilj da unaprijedi znanje, podigne svijest kod javnosti o značaju vladavine prava i s tim u vezi, sprovodi aktivnosti za unaprjeđenje vladavine prava širom svijeta.


“Ovu organizaciju je osnovao Willian H. Neukom kao predsjednik Američke advokatske komore (ABA), a 2009. godine uz podršku 21 strateškog partnera postaje nevladina organizacija”, zaključuju iz Udruženja pravnika.

Коментарі


bottom of page