top of page

Staviti akcent na osposobljavanje pravosudnog kadra za primjenu postojećih pravnih instituta

Udruženje pravnika Crne Gore i Komitet mladih pravnika organizovali su predavanje na temu Sporazum o priznanju krivice koje je održao dr Štefan Pirner, rukovodilac Sektora za BiH, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju u Njemačkoj fondaciji za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).


Uvodne riječi dali su potpredsjednica i članica upravnog odbora Udruženja pravnika Crne Gore Maja Kostić Mandić i Ivan Medenica, predsjednik Komiteta mladih pravnika i član upravnog odbora Udruženja pravnika Crne Gore.


“Pirner se u svom predavanju osvrnuo na začetke Sporazuma o priznanju krivice u common law sistemu i na prodor tog instituta u kontinentalno pravo. Posebno se dotakao uticaja upliva tog instituta u pravosuđa zemalja u tranziciji”, navodi se u saopštenju.


Na predavanju je istaknuto da su zemlje u tranziciji često podstaknute da ovaj institut uvrste kao dokazani metod koji omogućava efikasnije rješavanje većeg broja malih slučajeva i time bi u teoriji trebalo da rastereti pravni sistem u kojem se sprovodi.


“Međutim, sprovođenje ovog instituta u zemljama u tranziciji obično prate kontroverze pa se time gubi povjerenje javnosti u pravosudni sistem”, piše u saopštenju.


Iako i u razvijenijim državama primjenom ovog instituta, u različitim oblicima, može doći do grešaka, zapaženo je da je na području zemalja u tranziciji veoma izražena nepravilna primjena ovog instituta što u očima javnosti odjekuje kao zakazivanje pravde.


“Istaknuto je da je pohvalno uvođenje noviteta u zakonodavstva država u tranziciji ali se uz to mora staviti akcent i na osposobljavanje pravosudnog kadra za primjenu postojećih pa tek onda uvođenje novih pravnih instituta”, zaključuje se u saopštenju.

bottom of page