top of page

Samo stabilne države mogu konstituisati stabilnu regiju

Na Pravnom fakultetu UCG juče je održano predavanje prof. dr Iva Josipovića, profesora krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koje je organizovano u saradnji sa Udruženjem pravnika Crne Gore.


(Izvor: CDM)


Predavanju su prisustvovali eminentni crnogorski pravnici, a prisutne su pozdravili dekanica PF prof. dr Aneta Spaić i predsjednik UPCG prof. dr Branislav Radulović.


Predavanje profesora Josipovića, koji je bio raniji predsjednik Republike Hrvatske i njen predstavnik pred Međunarodnim sudom u Hagu održano je na temu “Postkonfliktno pomirenje i dugotrajna stabilnost Zapadnog Balkana”.


Josipović je rekao da samo stabilne države mogu konstituisati stabilnu regiju, a tu je ključna uloga Evropske unije i NATO.


Kako je rekao, jako je ponosan što je kao predsjednik Hrvatske potpisao Sporazum o pristupanju te države EU.


On smatra da su generatori problema na ovim prostorima ekstremni nacionalizmi, te da će se kad-tad morati povući crta kada su u pitanju granični sporovi


“Moguće da okolnosti rata u Ukrajini ubrzaju proces pristupanja Crne Gore EU”, kazao je on.


Naveo je da su prepreke članstvu EU i zajedničkoj budućnosti regiona unutrašnje i spoljne.


“Prva prepreka je slaba ekonomija. Postoje problemi korupcije i vladavine prava i sa manjinskim narodima u nekim državama. Tu je i ekstremni nacionalizam”, kazao je Josipović na predavanju.


Kaže da imamo probleme vezane za raspad bivše države.


“Tu je i uloga velikih sila koja je nekad u prilog regiji, a nekad protiv nje”, kazao je on.


Podsjetio je da je EU tražila efikasno i nezavisno pravosuđe. “Mi smo tu bili loši, imali smo parnice koji su bile starije od sudija koji ih vode”, kazao je Josipović.

bottom of page