top of page

Radulović: Generacija crnogorskih pravnika može biti ponosna na trajanje i ostvarene ideale osnivača

Povodom obilježavanja jubileja - 90 godina Udruženja pravnika Crne Gore, u saradnji sa Pravnim fakultetom UCG , održana je promocija novog izdanja Pravnog zbornika, časopisa za pravnu teroriju i praksu.


(Izvor: Portal analitika)


Na predstavljanju su govorili glavni i odgovorni urednik časopisa i predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, prof. dr Branislav Radulović, profesor na Pravnom fakultetu i zamjenik glavnog i odgovornog urednika doc. dr. Nikola Dožić i profesorka i dr Sonja Tomović-Šundić.


Učesnici promocije istakli su posebno zadovoljstvo što se jubilej 90 godina Udruženja pravnika Crne Gore i časopisa Pravni zbornik, koji podsjeća na razvoj i trajanje pravne misli u Crnoj Gori, obilježava u matici prava, Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.


Istaknuto je da je snaga prava, kao iskonska luča mudrosti i znanja, oblikovala društvenu stvarnost kroz brojne istorijske izazove, kao i da sekroz dugi vremenski period kontinuirano formirao građanski oblik države i društva. U tom kontekstu Pravni zbornik kao najstariji crnogorski časopis za pravnu teoriju i praksu, kroz pisanu naučnu i umnu riječ ostavlja trajnu vrijednost budućim generacijama.


Glavni o odgovorni urednik časopisa Branislav Radulović predstavio je radove 23 autora i podsjetio na istorijsku dimenziju Udruženja pravnika Crne Gore i Pravnog zbornika.


On je istakao da sadašnja generacija crnogorskih pravnika može biti više nego ponosna na istorijsko trajanje, društveno utemeljenje i ostvarene ideale osnivača časopisa i naglasio da dolazeće vrijeme uvećava dosadašnju ulogu Pravnog zbornika da na svojim stranicama razvije stvaralačko kritičku misao, djelom zamrzlu u sadašnjosti.


„Samo tako će Pravni zbornik i u narednom periodu znalački i uspješno vršiti svoju profesionalnu i kulturološku misiju i nastaviti da bude riznica crnogorske pravne baštine“, istakao je prof. Radulović.


Doc. dr Nikola Dožić, pozdravio je učesnike promocije u ime Pravnog fakulteta UCG i prezentirao rad Pravne klinike, koja kroz praktični studentski rad, pruža besplatnu pravnu pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva.


Besjedu na temu „Pravna i politička misao vojvode Gavra Vukovića“ povodom jubileja Udruženja pravnika i 150 godina od diplomiranja prvog crnogorskog pravnika održala je prof. dr Sonja Tomović – Šundić.

Istakla je značaj pravničkog, književnog a naročito diplomatskog djela Vojvode Gavra Vukovića iznačaj njegove izuzetne ličnosti za izgradnju moderne Crnu Goru i kroz besjedu prezentirala njegovo značajno stvaralaštvo i krijeru.


Obilježavanju jubileja 90 godina Pravnog zbornika prisustvovao je ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, dekani pravnih fakulteta, predstavnici akademske zajednice, sudije, advokati i studenti Pravnog fakulteta, kao i predstavnici javnog i kulturnog života.


Pravni zbornik, u novom izdanju, štampan je na više 400 strana i u tiražu od 300 primjeraka. Časopis se komercijalno ne distribuira, već se besplatno dostavlja autorima, bibliotekama, sudovima, fakultetima itd.


Svim učesnicima promocije uručen je primjerak novog izdanja, dok je dio tiraža od strane Udruženja pravnika Crne Gore doniran Biblioteci Pravnog fakulteta.


bottom of page