top of page

Održana promocija knjige “Besudna vremena”: Novi pogled na problematiku Golog otoka


U organizaciji Udruženja pravnika Crne Gore sinoć je u KIC-u u Podgorici održana promocija knjige “Besudna vremena” autora prof. dr Velizara Sredanovića.


Knjiga, kroz izbor iz memoara Petra Komnenića i razgovore koje je Sredanović napravio sa Veljkom Žižićem, Obrenom Blagojeviçem, Savom Stanojevićem i Radivojem Vukićevićem, revolucionarima i komunistima, kroz dokumentarno – ispovjednu formu daje novi pogled na problematiku Golog otoka na neposredan i autentičan način.


Govoreći o knjizi novinar i publicista Vanja Kovačević ukazao je na dva dominantna postupka “Besudnih vremena”: dekonstrukciju, kojom je autor želio da dođe do izvora problema i na taj način temu učini što jasnijom za čitaoca i destrukciju, kojom autor nastoji da razori naše zablude i predrasude o jednom od najtragičnih perioda u istoriji SFRJ.


U ime izdavača govorio je prof.dr Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika, koji je posebno apostrofirao sudbine znamenitih crnogorskih pravnika, sudionika tog vremena i uspostavio analogiju sa savremenošću, upućujući na razmišljanje o prirodi odnosa “političkih neistomišljenika i dojučerašnjih saboraca” u kontekstu ne samo 1948. godine već i novijih događanja.


Akademik Nenad Vukovuć istakao je da je knjiga štivo koje tumači najteže godine u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata i zapazio da sa autorom “protagonisti knjige razgovaraju mirno, kao da se ne radi o njima već kao da prepričavaju tuđe sudbine”. On je ukazao na literarnu vrijednost knjige, koja se može čitati i kao istorijski roman.


Autor Velizar Sredanović naglasio je da ovom knjigom nije želio da doprinese istorijskom revizionizmu, već da je pokušao da omogući da se čuje glas onih kojima je decenijama bilo zabranjeno da iznesu svoje, autentično viđenje događaja i sudbina na Golom otoku.

Na promociji se publici obratio i video porukom piscac i scenarista Abdulah Sidran, u kojoj je istaknuti BiH stvaralac ukazao na vrijednost i značaj Sredanovićeve knjige.


Promocija knjige “Besudna vremena” organizovana je u okviru programa IUS FORUM-a kojim se obilježava jubilej 90 godina od osnivanja Udruženja pravnika Crne Gore.

bottom of page