top of page

Nacionalno prebrojavanje kandidata za US vodi bosanskom, a ne evropskom ustavno-pravnom modelu.


Pitanja o nacionalnoj pripadnosti kandidata za Ustavni sud pokazuju da poslanici pojma nemaju o postupku izbora sudija, kaže Veselin radulović.


Ustavni odbor danas će nastaviti konsultativno saslušanje prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.


Podsjetimo, juče su saslušani Marijan Aković, Alija Beganović i Maja Narcisa Bošković.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić izjavila je juče da će svakom kandidatu postaviti pitanje kojem narodu pripada, te koje je nacionalnosti!


Uprkos tome što prema Krivičnom zakoniku, član 160. stav 1 kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine onaj ko prinuđava drugog da se izjašnjava o svojoj nacionalnom ili etičkoj pripadnosti!


Povodom skandaloznog postupka Simonide Kordić, a imajući u vidu da je i članica Odbora Jovanka Bogavac tretirala nacionalnu i vjersku pripadnost jedne kandidatkinje za Ustavni sud kao bitnu za buduće odlučivanje, zamolili smo poznatog pravnika i advokata Veselina Radulovića za komentar.


Radulović smatra da insistiranje Simonide Kordić da se kandidati za US nacionalno legitimišu ne predstavlja krivično djelo, ali da jeste neprimjereno i pokazatelj da poslanici pojma nemaju o postupku izbora sudija.


„Poslanike bi trebalo da interesuje da li kandidati imaju lični i profesionalni integritet koji garantuje da će dužnosti sudije Ustavnog suda obavljati bez političkog ili bilo kog drugog uticaja. To svakako ne zavisi od toga koje su nacionalnosti. Ovakva pitanja ne mogu se pravdati ni zahtjevima da jedan predstavnik manjina bude izabran za sudiju. Ona, na žalost, pokazuju da poslanici nemaju pojma o postupku izbora sudija Ustavnog suda, da ne znaju šta znači biti sudija Ustavnog suda i koje karakteristike treba neko da ima da bi bio izabran na tu funkciju“, kaže Radulović za Antenu M.


Iz Udruženja pravnika Crne Gore, kojem smo se obratili istim povodom, saopštili su Anteni M da bi se, poslije pet neuspjelih pokušaja izbora sudija Ustavnog suda, kredibilitet procesa izbora nedostajućih sudija dodatno urušio uvođenjem nacionalnog prebrojavanja, tj. zahtjevom za javno nacionalno izjašnjavanje kandidata prilikom predstavljanja.


„Principom nacionalne 'identifikacije' i selekcije kandidata za sudije Ustavnog suda crnogorsko društvo bi se, umjesto u EU ustavno-pravni model, više uvelo u 'bosanski model' razgradnje Ustavom definisane građanske države i društva“!

Iz Udruženja pravnika poručuju kako posebno treba naglasiti da se zahtjev za javnim nacionalnim izjašnjavanjem kandidata na saslušanju u Skupštini nikako ne može pravdati potrebom zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, jer i bez toga i tako neprimjerenog javnog nacionalnog prebrojavanja, Ustavni sud je i ranije u svom sastavu odslikavao nacionalnu strukturu crnogorskog društva.


"O tome su crnogorski poslanici, prilikom ovog i svih drugih izbora, dužni voditi računa", zaključuju iz Udruženja pravnika!Comments


bottom of page