top of page

Kapitalno djelo Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić akademika Zorana Rašovića pred barskom publikom


(Izvor: Barinfo)


Gost Radio Bara i našeg portala Bar Infa je predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, prof. dr Branislav Radulović, sa kojim smo razgovarali o značajnim istorijskim jubilejima i tim povodom kapitalnog izdavačkog poduhvata, četvorotomnog djela akademika Zorana Rašovića „Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić“. Izdanje će se 4. jula, naći pred barskom publikom, kao uvod u tradicionalnu manifestaciju kulture i umjetnosti „Barski ljetopis“.


„Privilegija je danas biti u Baru, a posebno što ćemo uskoro ovdje, ispred Dvorca kralja Nikole, predstaviti kapitalno, četvorotomno izdanje ‘Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić’, na 2.600 strana, uvaženog akademika i predsjednika Senata Udruženja pravnika Crne Gore, Zorana Rašovića Ov djelo sadrži više stotina neobjavljenih dokumenata od posebnog značaja za Crnu Goru i mnoštvo nepoznatih detalja iz života velikana jednog vremena, knjaza/kralja Nikole i Valtazara Bogišića, kao i njihove saradnje koja je trajala skoro četvrt vjeka. Iz te saradnje proizašlo je izuzetno pravno djelo ‘Opšti imovinski zakonik’, a njegovo drugo čitanje, nakon Cetinja, organizovano je u Baru“, kazao je prof. dr Branislav Radulović, koji je naglasio da je djelo štampano u godini velikih jubileja – 90 godina postojanja Udruženja pravnika, 150 godina od diplomiranja prvog crnogorskog pravnika, vojvode Gavra Vukovića, 180 godina od rođenja i 100 godina od smrti kralja Nikole.


On je podsjetio da je Udruženje pravnika Crne Gore formirano 1. jula 1933. godine, a zadivljujuća činjenica jeste da u kontinuitetu, bez adekvatne finansijske podrške, postoji devet decenija, izdaje na godišnjem nivou prestižan časopis „Pravni zbornik“ i brojna vrijedna djela iz oblasti pravne nauke, među kojima je, sasvim sigurno, na samom vrhu, po sadržaju i tematici, četvoroknjižje „Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić“.


„Dakle, bliži se obilježavanje tog velikog jubileja – 90 godina Udruženja pravnika“, a mi smo se opredijelili da cijelu godinu, raznovrsnim aktivnostima, obilježimo taj značajan datum. Izdali smo nekoliko kapitalnih djela, između ostalih, Pravni zbornik na preko 400 stranica, sa 23 autora, knjigu ‘Sula Radov u svom vremenu’, ‘Besudna vremena’ dr Velizara Sredanovića, do kraja godine planiramo bibliografiju Pravnog zbornika 1933 – 2023, čitav set drugih programa i aktivnosti, ali zasigurno, sada nam je u centru pažnje promocija monumentalnog djela akademika Zorana Rašovića u Baru. Prije toga, predstavili smo ga u Prijestonici Crne Gore, Pravnom fakultetu u Podgorici, Sveučilištu Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Sarajevu, gdje nam je domaćin bio rektor tamošnjeg Univerziteta, a pred nama su i promocije u Akademiji nauke i umjetnosti u Skoplju i drugim gradovima. Ovakvo izdanje zaslužuje posebnu pozornost, a jedina lokalna uprava koja će imati privilegiju da bude domaćin promocije jeste barska. Posebno mi je zadovoljstvo jer su knjaz Nikola i Valtazar Bogišić ovdje priredili drugo čitanje opšteg imovinskog zakonika, o čemu će govoriti akademik Rašović u direktnoj komunikaciji sa barskom publikom“, istakao je prof. dr Branislav Radulović, koji će sa predstavnicima Udruženja pravnika, 4. jula biti gost i predsjednika države, Jakova Milatovića.


„U prvom broju Pravnog zbornika, izdatog 1933. godine zapisano je da nije bilo Opšteg imovinskog zakonika, ne bi se znalo za Crnu Goru i Crnogorce. Zato je grupa tadašnjih intelektualaca pokrenula Pravni zbornik, da bi se čulo za crnogorsko pravo i pravnike. Od tada do danas, sa nekim malim prekidima, usljed II Svjetskog rata, u kontinuitetu postoji Udruženje pravnika, a na njegovom obnavljanju i afirmaciji radili su dr Radomir Prelević, dr Čedomir Bogićević, Stanko Marić i čitava plejada crnogorskih pravnika, koji su to prenijeli na mlađe generacije. Časopis izlazi godišnje kao dvobroj, neprekidno već 12 godina, pa vjerujem da ćemo sa mlađim kolegama, stići i do 100 godina ove asocijacije, jedne od rijetkih, ili jedine koja baštini tako dugu tradiciju, što me, naravno, ispunjava ponosom i posebnim zadovoljstvom“, nadahnuto je govorio za Radio Bar i Bar Info, predsjednik Udruženja pravnika, prof. dr Branislav Radulović.


Kruna izdavačke djelatnosti udruženja, četvroknjižje „Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić“, otkriva sijaset dokumenata i detalja duge saradnje dva istorijska velikana. Valtazar Bogišić, porijeklom iz Cavtata, je na poziv crnogorskog suverena 16 godina radio na Opštem imovinskom zakoniku, četvrt vijeka sarađivao sa knjazom i kraljom Nikolom, a bio je i ministar prvde u Vladi Crne Gore.


„Ovo kapitalno djelo je i kodifikacija rada akademika Zorana Rašovića. U njemu je zastupljeno preko 100, do sada, neobjavljenih pisama kralja Nikole i Valtazara Bogišića, čitav set dokumenata iz crnogorskih arhiva i inostranstva, što može biti veoma interesantno, ne samo pravnoj i naučnoj javnosti. Podsjetiću da je Valtazar Bogišić predavao na Univerzitetu u Odesi, radio u Parizu, bio ministar…, dakle, radi se o izuzetnom intelektualcu. Zato ne čudi što veliko interesovanje vlada za ovom knjigom u zemljama regiona, i možemo reći da je za 90 godina trajanja, ovo najveći izdavački projekat Udruženja pravnika. Izdali smo i Komentar Ustava prof. dr Madena Vukčevićai niz drugih djela“, pojasnio je dr Radulović.


Autor kapitalnog djela „ Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić“, akademik Zoran Rašović autor je knjiga iz oblasti prava, dugogodišnji je redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, predsjednik Senata Udruženja pravnika, dobitnik najvišeg priznanja te asocijacije – nagrade „Akademik Mijat Šuković“, koje se dodjeljuje jednom u pet godina za posebna dostignuća u pravnoj nauci, laureat Trinaestojulske nagrade i brojnih drugih.


Na promociji u Baru, koja će (u organizaciji Kulturnog centra, Udruženja pravnika Crne Gore i podršku Opštine Bar) biti održana 4. jula u 20:30, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, i koja će biti svojevrstan praznik pravne misli, naše istorije, dinastičke i sveukupne crnogorske tradicije i kulturne i naučne baštine, govoriće u ime domaćina, predsjednik Opštine Dušan Raičević, upravnica Zavičajnog muzeja dr Anastazija Miranović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislav Radulović, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spajić, akademik Šerbo Rastoder i autor, akademik Zoran Rašović.


Muzički će veče oplemeniti nastup hora „Antivari musica“, pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića.


„Dugo trajanje Dinastije Petrović od 221 godine, iako je tragično okončano, detronizacijom, ostavilo je značajan trag i trajne vrijednosti, jer kako je govorio Napoleon ‘svi će zaboraviti sve moje ratove i pobjede, ali ostaje Cod civil’. Isto tako, možda ćemo zaboraviti neke domete naše crnogorske dinastije, ali Opšti imovinski zakonik sigurno nećemo. Na ovaj način Udruženje pravnika pokazuje svoj odnos prema crnogorskoj tradiciji, pravu, trajanju“, zaključuje Radulović.


Intervju sa predsjednikom Udruženja pravnika Crne Gore, prof. dr Branislavom Radulovićem, možete slušati 29. juna u „ Promenadi četvrtkom“ od 10 sati.

bottom of page