top of page

CG društvo mora razvijati kulturu dijaloga

Društva koja nemaju društveni dijalog, gdje monopoli preovladavaju, u politici, ekonomiji, društvenoj sferi, nijesu zdrava društva, tamo se produkuje sila, moć, konflikt, kazao je predsjednik Upruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović. On je poručio da crnogorsko društvo mora razvijati kulturu društvenog dijaloga i kroz taj model pronalaziti najbolja rješenja. Radulović smatra da crnogorske razlike jesu premostive.


Foto: TVCG/printscreen

Izvor: RTCG

Jesmo li bliže šansi ili utopiji kada je društveni dijalog u pitanju? Odgovarajući na to pitanje gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislav Radulović kaže da je prirodno da u svakoj zajednici postoje razlike, u sferi društvenih odnosa, politike, ekonomije. To kaže nije sporno i dodaje da su sva društva na neki način konfliktva.

"Pitanje je samo na koji način se pronalazi društveni odgovor, da li je to kroz uredan parlamentarni život u političkoj sferi, da li kroz rad akademske zahjednice iu društvenoj sferi, da li je to traženje najboljih ekonomskih i drugih odgovora kroz privreden i druge asocijacije u oblasti prvrede", kazao je Radulović.

On ističe da društva koja nemaju društveni dijalog, gdje monopoli preovladavaju, u politici, ekonomiji, društvenoj sferi, nijesu zdrava društva.

"Tamo se produkuje sila, moć, konflikt i u tom smisli mislim da crnogorsko društvo mora razvijati kulturu društvenog dijaloga i kroz taj model pronalaziti najbolja rješenja. Ponekad ta rješenja nijesu kod najmoćnijih moramo znati da nekada i manjina može da proizvede dobra rješenja koja su u interesu svih i to je pravi put koji na čini zdravim, normalnim i nadasve evropskim društvom", poručio je Radulović i pozvao građane da večeras prisustvuju osmoj sesiji Ius foruma koja se održava u okviru programa obilježavanja 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti na temu Društveni dijalog - odgovor na društvene podjele šansa ili utopija.

Pored Radulovića učesnici su: redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti istoričar i akademik Šerbo Rastoder, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević i psiholog i komunikolog Radoje Cerović.

Događaj će biti održan u Multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović uz poštovanje epidemioloških mjera.

"Ljepota rada Ius foruma je dijalog između panelista i gostuju. Na ovaj način crnogorsko društvo dobija novi kvalitet, mogućnost kvalitene komunikacije. Tamo gdje nema kvalitene komunikacije gdje je ona jednosmjerna nastaju konflikti. Crnogorsko društvo je u zadnjih 30-ak i više godina imalo iskustvo konflikata ali nije u dovoljnoj mjeri razvilo kulturu dijalog i mislim da akademska zajednica, u ovom slučaju Udruženje pravnika, na ovaj način daju svoj doprinos", zaključio je Radulović.

Comments


bottom of page