top of page

110 GODINA  PARLAMENTARIZMA

110 godina crnogorskog parlamentarizma.j

Udruženje pravnika Crne Gore je organizovalo naučni skup pod nazivom “110 godina crnogorskog parlamentarizma" pod pokroviteljstvom Fondacije „Petrović Njegoš”.

„Balkanski inati se ponovo javljaju, posebno između Srbije i Hvatske, ali i drugih zemalja, tako da bi trebalo što prije spustiti loptu na zemlju i razvijati dobre oblike saradnje”, rekao je profesor ustavnog prava iz Sarajeva, Kasim Trnka, za Dnevne novine.

Govoreći o pomenutom skupu, ističe da ljudi koji se bave srodnom strukom, moraju međusobno razmjenjivati iskustva i znanja u, kako je ocijenio, teškim i turbulentnim vremenima.

„Zbog toga mislim da je ovo bio zanimljiv skup posvećen 110 godina parlamentarizma u Crnoj Gori. Čuli su se dobri prilozi koji imaju veze sa ustavnim uređenjem, parlamentarizmom, a pritom smo imali i neke komparativne pristupe, govoreći o Bosni, Srbiji i Crnoj Gori. Potrebno je da imamo ovakve regionalne skupove, jer su naše regije povezane. Kad je mirna Bosna, mirna je regija”, zaključio je Trnka.

Profesorica Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, Marijana Pajvančić, ocijenila je da je povećana zastupljenost žena u crnogorskoj skupštini, ali da je to još uvijek ispod zacrtane kvote od 30 posto i evropskog standarda.

Član CANU Šerbo Rastoder pričao je o sukobu modernog i tradicionalnog u crnogorskom parlamentarnom životu.

„Crna Gora nikada nije promijenila vlast na izborima. To je nešto što sigurno traži odgovor, a ja sam pokušao da ga nađem u socijalnoj stratifikaciji društva, odnosno države kao vrhovnog arbitra u raspodjeli svih oblika moći”, ističe Rastoder.

Na naučnom skupu su govorili i sutkinja Ustavnog suda Srbije, Bosa Nenadić, profesor Ustavnog prava i predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore, Radomir Prelević, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, Novak Adžić, predavač na Univerzitetu „Mediteran”, Danilo Ćupić, kao i Marijan Mašo Miljić iz Istorijskog instituta Crne Gore.

bottom of page