top of page

Izabrati sve sudije i izbjeći parcijalna rješenja, poslanici da cijene biografije kandidata


Udruženje pravnika Crne Gore pozdravlja činjenicu da je Ustavni odbor Skupštine Crne Gore donio odluku o pokretanju novog postupka za izbor četiri sudije Ustavnog suda.

"Nažalost, radi se o šestom konkursu, usljed činjenice da prethodni, započeti još 2019. godine, nijesu rezultirali izborom sudija, uljed čega je došlo do blokade ovog izuzetno važnog državnog organa sa stanovišta zaštite prava crnogorskih građana i obezbjeđenja vladavine prava i ostvarenja principa ustavnosti i zakonitosti.


Udruženje pravnika Crne Gore poziva nosioce zakonodavne vlasti da pristupe izboru svih četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda i da se ovog puta izbjegnu „parcijalna“ rješenja, te omoguće rad Ustavnog suda u punom, ustavno definisanom kapacitetu i sastavu", navode iz Udruženja i dodaju:


"Istovremeno, Udruženje pravnika poziva istaknute pravnike da bez obzira na neuspješnost prethodno sprovedenih postupaka, preuzmu profesionalnu odgovornost i kandiduju se na prestojeći konkurs i time daju svoj lični doprinos procesu deblokade rada Ustavog suda.


Sa druge strane Udruženje pravnika Crne Gore očekuje da se od strane poslanika u Skupštini primarno cijene stručni kriterijumi i biografije kandidata i poštuju principi o zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, rodnoj ravnopravnosti i stručnoj kvalifikaciji i akademskoj prepoznativosti."

Comments


bottom of page