top of page

Udruženje pravnika: Vlast da poštuje obaveze u procesu pristupanja EU


Izvor: Pobjeda


Udruženje pravnika Crne Gore je, povodom izmjena Zakona o radu koje se odnose na snižavanje starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, pozvalo predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da u vršenju svojih nadležnosti poštuju preuzete obaveze u procesu pristupanja Evropskoj uniji EU i čuvaju vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznata u međunarodnoj zajednici.


Posebno su ukazali na potrebu očuvanja i daljeg unapređenja socijalnog dijaloga, koji je u prilikom sporne izmjene Zakona o radu izostao.


- Takođe, imajući u vidu finansijske posljedice koje primjena usvojenog rješenja može imati po penzioni sistem u Crnoj Gori, ukazujemo na obavezu da se prilikom izmjena zakonskih rješenja vodi prvenstveno računa o zaštiti nacionalnih interesa, jer instant rješenja kojima se ugrožava pravna sigurnost građana nijesu primjerena evropskim demokratijama čije standarde smo se obavezali da implementiramo - navedeno je u saopštenju Udruženja pravnika.


Pored načina na koji je usvojena sporna izmjena Zakona o radu, u Udruženju pravnika napominju da je presedan je napravljen i u sadržinskom smislu – jer su u Zakon o radu prenijeta rješenja koja su decenijama unazad bila predmet Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji pored opštih uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju predviđa i povoljnije uslove za zaposlene koji rade na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.


- Međutim, novim zakonskim rješenjem pravo na ostvarivanje starosne penzije ove kategorije zaposlenih pretvoreno je u njihovu obavezu, čime su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale kategorije zaposlenih – jer će biti isključeni sa tržišta rada znatno prije 66. godine. Smatramo da ovakvo rješenje nije u duhu evropskih standarda, jer se bez objektivnog i razumno opravdanog cilja ograničava pravo na rad zaposlenima kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem - ocijenjeno je u saopštenju.

Yorumlar


bottom of page