top of page

U okviru programa proslave Dana nezavisnosti održana promocija knjige Knjaz Nikola i V. Bogišić


(Izvor: CDM)


U organizaciji Prijestonice Cetinje i Udruženja pravnika Crne Gore, sinoć je u Zetskom domu, u okviru programa proslave Dana nezavisnosti, održana promocija knjige “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić”, autora akademika Zorana Rašovića.


Izdanje “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić”, čiji je izdavač Udruženje pravnika Crne Gore, sistematizovano u četiri knjige i na 2.591 strani sadrži više stotina do sada neobjavljenih dokumenata od posebnog značaja za pravnu i ukupnu istoriju Crne Gore.


Učesnicima promocije se pored autora akademika Zorana Rašovića koji je imao prigodnu besjedu, obratio akademik Šerbo Rastoder kroz prikaz sadržaja ovog kapitalnog dijela jedinstvenog i po obimu i sadržini, odajući priznanje autoru na izuzetnom stvaralačkom poduhvatu i uspjehu.


U ime Udruženja pravnika, koje je izdavač ovog dijela, govorio je prof. dr Branislav Radulović ističući da je ovo dijelo svojevrsnoj kodifikacija i kruna višedecenijskog stvaralaštva profesora Rašovića.


Publici, na ovoj izuzetno posjećenoj promociji, su se obratili i dekanica Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spajić i gradonačelnik prijestonice Nikola Đurašković, izražavajući zadovoljstvo da se organizacijom ove promocije prijestono Cetinje još jednom pokazalo da je stožer crnogorske kulture, tradicije i državnosti.


Autor četvorotomnog izdanja “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” prof. dr Zoran Rašović, akademik je CANU i redovni profesor i raniji dekan Pravnog fakulteta Univeziteta Crne Gore i predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore, dobitnik je mnogih priznanja gdje se posebno izdvajaju 13-to julska nagrada, kao i nagrada Udruženja pravnika Crne Gore “Akademik Mijat Šuković” koje Udruženje svakih pet godina dodjeljuje za posebna dostignuća u pravnoj nauci i stvaralaštvu.


Progam promocije bio je praćen i prigodnim kulturnim programom, kao i izložbom slika u prilog jubileja 180 godina od rođenja i 100 godina od smrti Kralja Nikole Petrovića.

Kommentare


bottom of page