top of page

Reagovanje povodom imenovanja sveštenog lica za člana Upravnog odbora UCG

Udruženje pravnika Crne Gore izražava zabrinutost zbog odluke Vlade Crne Gore da se za člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore imenuje svešteno lice.


Udruženje pravnika Crne Gore, koje ima tradiciju dugu skoro 90 godina, kao jedan od osnovnih ciljeva djelovanja ima očuvanje demokratskih vrijednosti na kojim počiva pravni sistem Crne Gore, među kojima posebno mjesto ima odvojenost crkve od države.

Udruženje pravnika Crne Gore čine predstavnici akademske zajednice, među kojima je veći broj univerzitetskih profesora. Zbog toga, smatramo neophodnim da ukažemo da se imenovanjem sveštenog lica u Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, kao najstarije i najznačajnije visokoškolske ustanove u Crnoj Gori, ozbiljno dovode u pitanje kako sekularni karakter države, tako i autonomija Univerziteta Crne Gore, koji su zajamčeni ustavom naše države.


Udruženje pravnika izražava zabrinutost posebno zbog činjenice da je svešteno lice imenovano na prijedlog ministarke Vesne Bratić i na sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, oboje profesori Univerziteta Crne Gore. Zbog toga Udruženje pravnika podsjeća ne samo ministarku Bratić i premijera Krivokapića, već i cjelokupnu javnost, da je u svakom društvu koje baštini vrijednosti savremene demokratije, akademska zajednica na većem stepenu društvenog razvoja u odnosu na dogmu, te da je Univerzitet Crne Gore osnovan da bi afirmisao nauku, a ne vjersku dogmu. Podsjećamo da je misija Univerziteta Crne Gore, između ostalog, da stvara i širi znanje kroz izvrsnost u obrazovanju, nauci i stvaralaštvu i da promoviše demokratski i održivi razvoj crnogorskog društva i države. Zbog toga smatramo da se izborom vjerskog službenika u organima upravljanja univerziteta, iz koje god vjerske zajednice da dolazi, ozbiljno ugrožava sekularni karakter države, kao i autonomija Univerziteta Crne Gore posebno ako imamo u vidu da Upravni odbor UCG, između ostalog, utvrđuje naučno-istraživačku, obrazovnu, umjetničku i razvojno-investicionu politiku Univerziteta Crne Gore.


Udruženje pravnika Crne Gore ukazuje da je očuvanje autonomija univerziteta preduslov za dalji razvoj crnogorskog društva i države. Stoga Univerzitet Crne Gore ne smije biti oslonjen na dogmu, već mora da ostane središte visokoobrazovnog, naučno-istraživačkog, kulturno-umjetničkog i inovativnog stvaralaštva.
U Podgorici, 15.01.2021. godine

UPRAVNI ODBOR UDRUŽENjA PRAVNIKA CRNE GORE

Σχόλια


bottom of page