top of page

Radulović: Masovna razrješenja u prosvjeti skupo će koštati državu

"Masovno i linearno razrješenje direktora osnovnih i srednjih škola koje je izvršeno od strane resornog minstarstva vrlo izvjesno će proizvesti sudske postupke protiv države – ministarstva, koje će ili su već pokrenuli razriješeni direktori, i koji mogu proizvesti visoke budžetske izdatke za državu", ističe Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika.


Izvor: Portal analitika


Udruženju pravnika Crne Gore obratio se određeni broj direktora osnovnih i srednjih škola koji je ukazao da u odlukama o njihovom razrješenju postoji čitav niz procesnih i materijalnih grešaka.


S obzirom da Udruženje pravnika ne pruža pravno zastupanje pred sudom, profesori su upućeni na advokatske kancelarije, a Udruženje je u okviru svojih kompetencija istima dalo svoje viđenje pravne prirode ovog problema.


"Masovno i linearno razrješenje direktora osnovnih i srednjih škola koje je izvršeno od strane resornog minstarstva vrlo izvjesno će proizvesti sudske postupke protiv države – ministarstva, koje će ili su već pokrenuli razriješeni direktori, i koji mogu proizvesti visoke budžetske izdatke za državu, za slučaj da se utvrde greške ministarstva na koje ukazuju smijenjeni direktori", ističe Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika.


Generalni problem koji, kako navodi Radulović, se već sada može jasno identifikovati je pitanje cjelishodnost i osnovanosti „masovnog razrješenja“ bez kriterijuma u kojima se skoro svi razrješeni profesori/direktori tretiraju na istovjetan način. Pritom se određenom broju profesora ne reguliše njihov radno-pravni status i stavlja im se na teret odgovornost i za radnje za koje je nadležno i samo ministarstvo.


Posebno je pitanje da li se ovim radnjama krši potpisani Sporazum tri koalicije od 08.09.2020. godine u kojem se u tački 5 precizno navodi „da nova demokratska vlast u Crnoj Gori neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu“.


"Cijeneći način na koji je sproveden postupak razrješenja direktora škola i činjenicu da javnost već duže ukazuje na više nego sprona rješenja za izbor djela novih vršioca družnosti direktora u školama, pored pravne prirode problema, koji će evidentno dobiti sudski epilog, neupitno se u ovom slučaju može čitati i namjera koja nije u službi razvoja i unapređenju osnovnog i srednjeg obrazovanja, već neke druge prirode", zaključuje Radulović.

Comments


bottom of page