top of page

Radulović: Crna Gora da zadrži svoj proevropski put


(Izvor: Portal Analitika)


„Udruženje pravnika Crne Gore podržava zaključke usvojene na nedavnom zajedničkom konsultativnom odboru Evropske Unije i Crne Gore sadržane u objavljenoj Deklaraciji, posebno u dijelu koji se tiče poglavlja 23 i 24“, naveo je predsjednik tog udruženja, Branislav Radulović.


Udruženje pravnika ponovo naglašava potrebu da se ukupna energija crnogorskog društva usmjeri ka ostvarivanju ciljeva iz pregovaračkih poglavlja kako bi Crna Gora zadržala svoj proevropski put i ispunila mjerila postavljena za zatvaranje poglavlja posebno privremenih mjerila za poglavlje vladavina prava.


„Udruženje pravnika dodatno ukazuje na činjenicu da se u deklaraciji posebno apostrofira potreba da se obezbjedi neophodna dalje reforma u oblasti pravosudja i da nezavisne insitucije „četvrte“ kontrolne grane vlasti budu u potpunosti funkcionalne i „oslobodjene bilo kakvog poltičkog pritiska“ i da se „stvore uslovi za njihovo snažno autonomno djelovanje“, kako se navodi u dokumentu Odbora EU“, kaže on.


S tim u vezi Udruženje pravnika ponavlja svoj ranije izrečeni stav da se kod niza sistemskih zakona i zakonodavnih inicijativa, od strane predlagača, nijesu organizovane javne rasprave, koje bi pored aktivnih političkih sudionika zakonodavnog procesa uključile i strukovne organizacije, akademsku zajednicu, NVO i druge činioce civilnog društva. Dodatno Udruženje pravnika izražava žaljenje da je i kod konstituisanja novog Savjeta za vladavinu prava došlo do umanjenja broja članova ovog tijela i eliminacije NVO i strukovnih organizacija.


„U konačnom, Udruženje pravnika Crne Gore ostaje otvoreno za saradnju sa državnim organima i drugim organizacijama civilnog društva da se u postupku predlaganja novih zakonskih rješenja uz prethodno obezbjeđenje ekspertize Evropske komisije i Venecijanske komisije (Komisije za demokratiju kroz pravo) Savjeta Evrope obezbjedi da ponuđena rješenja dobiju i nezavisno stručno-pravno mišljenje crnogorske pravničke zajednice“, zaključuje Radulović.

Comentários


bottom of page