top of page

Promocija reprint izdanja knjige “Sula Radov u svom vremenu”: Sačuvan bitan dio crnogorske istorije

Sačuvan dio vrijedne crnogorske istorijsko-pravne baštine i zaostavštine, koju je autor Vukota Radulović strpljivo, studiozno i predano sakupio i u ovoj knjizi objedinio, poručio predsjednik Udruženja prof. dr Branislav RadulovićU organizaciji Udruženja pravnika Crne Gore večeras održana promocija reprint izdanja knjige „Sula Radov u svom vremenu“ autora Vukote Radulovića u prilog obilježavanja 90 godina od osnivanja prve nacionalne asocijacije crnogorskih pravnika i 180 godina od početaka školstva u Komanima, koji se veže za crnogorskog i katunskog kapetana, sudiju, senatora i mudraca – Sulu Radova.


Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr Branislav Radulović istakao je da Udruženje, u prilog proslave svog jubileja i u godini u kojoj se navršava 150 godina od kada je Crna Gora dobila prvog školovanog – diplomiranog pravnika Gavra Vukovića izdavanjem (reprintom) ove knjige nastojalo je da “sačuva dio vrijedne crnogorske istorijsko-pravne baštine i zaostavštine, koju je autor Vukota Radulović strpljivo, studiozno i predano sakupio i u ovoj knjizi objedinio”. Radulović je istakao da je za života Sula Radov zavrijedio je oreol i simbol „narodnog mudraca“ i nedugo zatim postao prepoznat kao “crnogorski Sokrat” i ličnost od izuzetnog značaja za etiku, kulturu i tradiciju Crnogoraca.


U ime izdavača govorila je diretkorica “Službenog lista Crne Gore” Danijela Pavićević naglašavajući da vrijednosti koje je promovisao Sula Radov trebalo bi da nam služe kao opomena i putokaz i izrazila zadovoljstvo da je “Službeni list Crne Gore” opravdao ulogu pouzdanog izdavača i omogućio ovim izdanjem da se više sazna o “bogatoj kulturnoj baštini, tradiciji i istoriji Crne Gore.”


Sudija Osnovnog suda u Podgorici Ilija Radulović istakao je da za njega kao sudiju, posebno značajan Sulin rad na otkriću fenomena krvne osvete i definicije pokretanja osvetničkog mehanizma u cilju uspostavljanja narušene pravde, a u koje vrijeme je moralna svijest pojedinca i zajednice opravdavala osnov postojanja krvne osvete i davala joj obrise ružnog običaja. Podsjetio je na riječi dr Čedomira Bogićevića, nekadašnjeg sudije Vrhovnog suda Crne Gore, koji je Sulu, hrabro, ali i opravdano markirao kao „utemeljivača učenja umne – racionalne orjentacije crnogorske prirodno pravne škole“ citirajući Sulinu misao “Prava postoje, ona se ne propisuju, ona se štite”.Profesorica Milica Radenović istakla je da posebno treba istaći manje poznat podatak vezan za Sulu Radova da je 1843. godine, kako je zapisano u „Ljetopisu škole komanske“, počela sa radom prva škola u ovom plemenu „nastojanjem tadašnjeg komanskog kapetana, vrlo pametnog i u narodu poznatog čovjeka, Sule Radova Radulovića.“ Radenović je naglasila da ona i njen kolektiv sa ponosom rade u školi koja obilježava 180 godina od početaka školstva u Komanima i koja od 1873. godine, kada je obnovljen njen rad, sa manjim prekidima, školuje djecu do danas.


Govoreći od autoru knjige Cvetko Radulović je istakao da je Vukota Radulović “gradio svoju ljudsku ličnost sa vrela svojih čestitih predaka, neimara ljudskih vrlina. Nadahnjivao se u mjestu Sulinog rođenja i življenja, gdje su Suline mudrosti bile ideje vodilje u ponašanju ljudi toga kraja. Slijedeći porodičnu tradiciju i pouke iz Sulinih mudrosti, ponašajući se u skladu sa njima uz to se visoko obrazujući, Vukota se izgradio u moralnu i intelektualnu gromadu”.


Predsjednik UPCG dr Branislav Radulović, na kraju promocije naglasio je da Udruženje pravnika Crne Gore, promocijom reprint izdanja knjige „Sula Radov u svom vremenu“, posthumno odaje priznanje autoru za njegovo pregalaštvo i značajan intelektualni i stvaralački napor i omogućava da njegova istraživanja i sačuvana građa, sistematizovana u ovoj knjizi, i dalje ostanu dostupni budućim generacijama, koje će u izrečenim životnim mudrostima Sule Radova imati životnu, profesionalnu ili moralnu inspiraciju i uzor.

“Stoga bila je privilegija, ali i profesionalna obaveza pokrenuti inicijativu i obezbjediti objavljivanje (reprinta) ove knjige, koja zavređuje da nađe mjesto u biblioteci ne samo svakog Crnogorca, Katunjanina i Komanina, već u biblioteci pravnika, sociologa, politikologa, istoričara i svakog drugog građanima koje teži da oplemeni svoja saznanja o jednom vremenu i jednoj osobito vrijednoj ličnosti kakav je bio Sula Radov”, zaključio je Radulović.

Comentarios


bottom of page