top of page

Privredna komora i Udruženje pravnika na zajedničkom zadatku poboljšanja pravnog okvira za privredu


(Izvor: Privredna komora Crne Gore)


Treća godišnja sesija na temu “Primjena Zakona o privrednim društvima - izazovi i dileme”, u organizaciji Privredne komore i Udruženje pravnika Crne Gore, održana je danas u Podgorici. Uvodničari su bili predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i predsjednik Udruženja pravnika prof. dr Branislav Radulović.


Predsjednik Golubović je ocijenio da benefite modernog Zakona o privrednim društvima treba da osjeti svaki privrednik, svaki preduzetnik, i cio naš ekonomski sistem po dubini. On je kazao da je zadatak države i Komore, kao nezavisne institucije privrede, ambijent koji osigurava sigurnost kapitala i garantuje konkurentnost u sređenom i modernom pravnom okviru za kompanijsko i preduzetničko djelovanje.

Branislav Radulović iz Udruženja pravnika smatra da je organizacijom sesije nastavljena uspješna saradnja i partnerstvo dvije asocijacije sa vrlo dugim tradicijama koje sežu od 1928. odnosno 1933. godine. ,,Zakon o privrednim društvima je donijet u julu 2020. godine i uređuje na potpuno novi način registraciju, organizaciju, upravljanje, restrukturiranje, prestanak i druga pitanja od značaja za privredna društva, preduzetnike i djelove stranih društava." – naglasio je Radulović.

Centralno izlaganje ovoga puta pripalo je prof. dr Mirku Vasiljeviću, bivšem dekanu Pravnog fakuleteta u Beogradu, nekadašnjem predsjedniku Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Jugoslavije, autoru preko 20 knjiga i piscu brojnih zakona i propisa iz oblasti privrednog i kompanijskog prava.


Profesor Vasiljević se tokom svog izlaganja posebno fokusirao na aspekte korporativnog upravljanja, što je oblast u kojoj vidi nedostatke crnogorskog zakona. ,,Crnogorski zakon predstavlja dobar iskorak u odnosu na prethodni. Ipak, pojedini aspekti mogu biti unaprijeđeni, kako bi se korporativno upravljanje učinilo efikasnijim" - rekao je Vasiljević. Pored toga, istakao je da treba osloboditi od viška formalizma položaj društava sa ograničenom odgovornošću, jer je riječ o najzastupljenijem obliku privrednih društava. Nefleksibilan sistem korporativnog upravljanja “blokira život” ovim društvima. Svaka država koja želi da učini ekonomiju efikasnijom i privuče investitore mora da omogući ovaj obim korporativnih sloboda u upravljanju. Takođe, smatra da Zakon nije adekvatno uredio pitanje interkompanijskih pravnih sporova, te da sloboda ugovorne volje mora da postoji i u ovom pitanju.

Izlaganje profesora Vasiljevića podstaklo je brojna pitanja i diskusije privrednika, a predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović najavio je da će svaka primjedba i sugestija biti predmet detaljne analize u Komori, nakon čega ćemo Ministarstvu i Vladi dostaviti naše nalaze i partnerski nastaviti da djelujemo ka unapređenju zakonskih rješenja.

,,Jer – kao što kažu mislioci i filosofi prava – život teče brže od ijednog zakona! A naš zadatak će biti da u interesu svakog privrednika, a samim tim i države, predlažemo zakone po mjeri vremena u kojem stvaramo, i u skladu sa potrebom što bržeg oporavka naše ekonomije." – zaključio je Golubović.


Yorumlar


bottom of page