top of page

Održan okrugli sto o nacrtu Zakona o stečaju


Izvor: CDM


Rješenje koje je bilo na Javnoj raspravi će u primjeni donijeti značajne reforme, prije svega na polju rada stečajnih upravnika, zaključeno je na danas održanom okruglom stolu na kojem su se sastali predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i Udruženja pravnika.


“Danas je u organizaciji Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Ministarstva ekonomskog razvoja i Udruženja pravnika, održan drugi Okrugli sto o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju, koji predstavlja završni događaj koji se organizuje u sklopu Javne rasprave koja je raspisana 27. juna, saopšteno je iz tog resora.

Kako su naveli, nakon pozdravne riječi šefice Sekretarijata Savjeta za konkurentnost Marije Šuković, prisutnima se obratila državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović, koja im je predočila tri ključne sistemske izmjene, koje ovaj Nacrt donosi.


“To su licenciranje stečajnih upravnika, imenovanje stečajnih upravnika u stečajnom postupku i registar stečajne mase”, istakla je Lipovina-Božović i dodala da je uložen dodatan napor da se postojeće zakonsko rješenje unaprijedi. Ona je podsjetila prisutne na važnost Zakona o stečaju.


Državna sekretarka je kazala da je postupak stečaja prije svega postupak rješavanja nagomilanih finansijskih problema ovog društva te da je nesporno da je ovaj Zakon od sistemskog značaja za privredu, i to ništa manje nego Zakon o privrednim društvima.


Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović istakao je zadovoljstvo ponuđenim zakonskim rješenjima.


“Veliki broj komentara koje je Udruženje pravnika dostavilo je uvažen. Veliko nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da sarađujemo i nadam se da ćemo ovu lijepu saradnju moći da prenesemo i na Zakon o privrednim društvima”, poručio je Radulović.

Napomninju da nakon uvodnih izlaganja otvorena je diskusija gdje se na inicijativu prisutnih razmotrilo pitanje prava radnika iz radnih odnosa u stečajnom postupku.


“Cijeneći to pitanje veoma značajnim, a posebno imajući u vidu iskustvo u praksi, državna sekretarka je istakla da će u cilju rješavanja ovog pitanja, ministarstvo izaći sa inicijativom da se ta prava regulišu izmjenama i dopunama Zakona o radu koje je planirano u narednom periodu”, dodaje se u saopštenju.

Comments


bottom of page