top of page

"Intelektualna svojina - primjena i zaštita intelektualne svojine u Crnoj Gori" 29. sesija IUS forumaSinoć je u Podgorici, u organizaciji Udruženja pravnika Crne Gore, a u partnerstvu sa Organizacijom za zaštitu prava autora muzike u Crnoj Gori - PAM CG, održana 29. sesija IUS Foruma na temu "Intelektualna svojina - primjena i zaštita intelektualne svojine u Crnoj Gori".


Na sesiji su govorili Ibrahim Smailović, advokat i član Upravnog odbora Udruženja pravnika Crne Gore, Nevenka Popović, sutkinja Vrhovnog suda Crne Gore i prof. dr Slobodan Marković, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu.


Advokat Smailović je u uvodnom dijelu ukazao na istorijski razvoj intelektualne svojine u Crnoj Gori i potrebu njene efikasne zaštite.


Sutkinja Popović je govorila o sudskim postupcima iz oblasti  intelektualne svojine, zakonodavnom okviru i potrebi dalje kontinuirane obuke sudija za primjenu propisa iz ove složene i dinamične pravne oblasti, dok je profesor Marković govorio o transponovanju Evropske pravne regulative i medjunarodnih standarda u domaće zakonodavstvo.


Posebnu pažnju učesnika sesije zaokupilo je pitanje uticaja vještačke inteligencije na intelektualnu svojinu.


Na sesiji IUS Foruma, kojoj je prisustovao veći broj uglednih pravnika, profesora i sudija, zaključeno je da je crnogorsko zakonodavstvo u velikoj mjeri uskladjeno sa propisima Evropske unije i medjunarodnim standardima iz ove oblasti, ali da zaštitu intelektualne svojine u Crnoj Gori treba učiniti još efikasnijom.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page